GG Tánc Eger:

BEETHOVEN V.
Beethoven V. szimfóniájának kezdő hangjaiban a sors pörölycsapásai hangzanak fel, ám lehetne e négy hang a citromsármány éneke, háborús idők győzelmi himnusza vagy…

Ahogyan Tom Service megfogalmazza a Guardian hasábjain megjelent cikkében: “Íme a mű kezdete”.

Beethoven V. szimfóniájának kezdő hangjaiban a sors pörölycsapásai hangzanak fel, ám lehetne e négy hang a citromsármány éneke, háborús idők győzelmi himnusza, vagy akár egy Cherubini korál variációja.

Beethoven e művének első négy hangját rengetegféleképpen érzékelték, értelmezték és magyarázták. A legismertebb szimfonikus kivetülése ez annak, ahogyan a dúr hangnem árasztotta ragyogó fény győzelmet arat a mollal kifejezően ábrázolt sötétség felett.

Már évek óta szerettem volna koreográfiát készíteni erre a zeneműre, de eddig nem volt világos számomra a valódi üzenete. Nem csak a világszerte ismert első tételére gondolok, de a további három, kevésbé népszerű, ám szintén hihetetlenül erős tételre is.

Ebben az évben ünnepeljük Beethoven születésének 250. évfordulóját, és napjainkban hasonlóan forradalmi időket élünk, mint a mester, amikor ezt a darabot 1804 és 1808 között megalkotta. Jelen korunknak is az ad reménységet, hogy a fény győzedelmeskedik a sötétség felett. Ez késztet arra, hogy a GG Tánc Eger számára készítendő új munkámmal is kifejezzem az életbe vetett hitemet.

Előadás időtartama: 40 perc szünet nélkül

GALÉRIA
ELŐADÁSOK

Jelenleg nincs előadásunk…

TÁNCOSOK

Emődi Attila
Kelemen Dorottya
Novák Laura
Martina Tizzi
Plita Márk
Gioele Del Santo
Forczek Janka
Fodor Sára

SZÍNLAP

KoreográfusRoberto Galvan
JátékmesterTopolánszky Tamás (Harangozó-díjas Érdemes Művész)
ZeneBeethoven
FővilágosítóOláh Sándor
SzcenikaEngler Imre | Fodor Zsolt
AsszisztensekKelemen Dorottya, Emődi Attila, María Kuhmichel, Sergio Villalba, Candela Rodríguez, Mauro Cacciatore, Lihuén Fiorotto
ÜgyelőKiss Alexandra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük

Hozzászólás elküldése